
De masterclass de Dokter en de Dialoog staat in het teken van een gezonde dosis zelfverbreding, door belangrijke onderwerpen uit uw vakgebied te combineren met praktische reflectie.
Als dokter geeft u advies en voert u als het nodig is interventies uit. Maar u heeft ook te maken met een hoop andere zaken die uw werk beïnvloeden, zoals stress, frustraties, conflicten, moeizame samenwerking, mondige patiënten, onbegrip, een te hoge werkdruk en een tekort aan collega’s.
Dit vraag veel van u als mens, het is een hele kunst om energiek en bevlogen kwalitatief goede zorg te blijven bieden. We belichten deze dag een aantal thema's uit die u verder kunnen helpen uw vak nog beter uit te oefenen:- Dokter en zingeving in de spreekkamer
- Dokter en luisteren
- Dokter en compassie
- Dokter en fouten maken
- Dokter en motiverende gespreksvoering
- Dokter en overtuigen
Praktische informatie
Direct aanmelden
Extra
Programma
Ontvangst
09.30 uur
Welkom dagvoorzitter Menno de Bree
10.00 uur
Dokter en zingeving in de spreekkamer
10.15 uur
door dr. Pieter Barnhoorn, huisarts-seksuoloog, universitair docent en biografisch coach.Hoe spreek ik over zingeving met collega’s en patiënten?
>> Nieuwe lezing! Zingeving wordt door steeds meer mensen, ook door artsen, gezien als een wezenlijk onderdeel van gezondheid. Daarom is het verstandig om een bepaalde mate van ‘tweetaligheid’ te ontwikkelen. Naast de bio-psychosociale taal moeten we ook de taal van de levensvragen leren.
Artsen zijn echter weinig geschoold in het praten over zingeving, betekenisverlening, doelen en waarden. Hoe komt u met patiënten in gesprek over die levensvragen, zonder te vervallen in de ons aangeleerde taal van symptomen en diagnosen?Pauze
11.15 uur
Dokter en luisteren
11.45 uur
door Corine Jansen, Chief Listening OfficerHoe zet ik in een gesprek de patiënt centraal?
Luisteren in de zorg, zorgt voor mensgerichte zorg. Met nieuwe technieken kunnen we steeds meer aandoeningen beter behandelen. Er komen meer medicijnen bij die gerichter kunnen worden ingezet. Wat in al die ontwikkelingen niet is veranderd, is dat geneeskunde nog steeds mensenwerk is. Dat is meer dan het luisteren naar een verhaal. Het gaat om het leren herkennen en begrijpen van de perspectieven van de ander en van daaruit bewogen te worden tot actie – mensgerichte zorg.
- Luisteren is een ethische keuze;
- Uzelf beschikbaar maken voor de ander is best lastig;
- Goed luisteren is een van de belangrijkste beginselen voor goed burgerschap én voor behoorlijk bestuur;
- Robotisering zal ruimte brengen voor creatieve humaniteit.
Lunchpauze
12.30 uur
Dokter en compassie
13.15 uur
door Barbara Doeleman-van Veldhoven, oprichter en directeur van BFC Compassionate Care & Mindful MedicineHoe creëer ik compassie in een gesprek?
Zeker in complexe tijden als deze wordt van medisch leiders gevraagd hoofd en hart te verbinden bij alle stappen die genomen worden; of dat nou de aansturing van een team, van een zorgorganisatie of van een ziekenhuis betreft. Gezondheidszorgsystemen worden globaal uitgedaagd te komen met creatieve antwoorden om mogelijkheden zoveel mogelijk te benutten ten behoeve van innovatie, kennisdeling en samenwerking voorbij grenzen zodat zoveel mogelijk mensen kwalitatief hoogwaardige zorg kunnen ontvangen.
Compassievol medisch leiderschap blijkt één van de meest fundamentele factoren om een cultuur te creëren waar innovatie ruimte krijgt en waar de mensen die de hoogwaardige zorg moeten leveren zelf gezond en veerkrachtig zijn.
- Wat is er bekend vanuit wetenschappelijk oogpunt op dit gebied?
- Welke werkingsmechanismen liggen hieraan ten grondslag?
- Hoe kan jij compassie ontwikkelen en integreren in jouw leiderschapsstijl?
Dokter en fouten maken
14.00 uur
door Dr. Mia Wessels, arts, oprichter De Jonge Dokter, podcasthost bij Humanizing HealthcareHoe bespreek ik fouten?
Als dokter, jong of minder jong, loopt u ongetwijfeld wel eens rond met de angst om een fout te maken of de zorg om een gemaakte fout. Het is de kunst om de angst om fouten te maken niet de overhand te laten nemen, als u een fout maakt hierover te praten en er zelfs van te leren.Pauze
14.45 uur
Dokter en motiverende gespreksvoering
15.15 uur
door dr. Thomas Knuijver, verslavingsarts bij IrisZorg en docent aan het Radboudumc.Hoe motiveer ik patiënten en collega’s?
Een op de drie patiënten kampt met een middelenverslaving. Wat is de rol van de huisarts in deze complexe en diverse patiëntengroep?
Motiverende gespreksvoering lijkt op socratisch motiveren. Samen met de patiënt onderzoekt u wat ervoor nodig is om niet uit huis gezet te worden. Wat heeft hij/zij hiervoor nodig? Wat is de patiënt bereid zelf daarin te doen? U laat de patiënt zelf zijn conclusies trekken, en waarden formuleren. Als arts onderhandelt u, biedt u mogelijke zorg aan en functioneert u als spiegel. Zo stimuleert u in een gesprek motivatie tot verandering.
Dokter en overtuigen
16.00 uur
door Menno de Bree, docent medische ethiek en filosofie.Hoe kan ik het beste overtuigen?
Als dokter bent u de hele tijd bezig met het overtuigen van uw patiënten en collega’s. Gelijk hebben is daarbij niet genoeg om gelijk te krijgen. De taal die u gebruikt speelt daarbij een belangrijke rol, wisten de Griekse en Romeinse retorici al. Vreemd genoeg is dat inzicht eigenlijk nooit goed binnen de opleiding geneeskunde doorgedrongen. Menno de Bree zet deze omissie recht.
Afsluiting & Netwerkborrel
17.00 uur