
Een nieuwe kijk op de ontwikkeling van het zorgvak en de toekomst van uw rol als arts.
De crisissituatie van het afgelopen jaar zorgde voor een hoge druk op de zorg. Als arts wilt u de tijd nemen en goede zorg verlenen. Maar complexe zorgvragen, tekort aan personeel en administratielast zorgen vaak voor hoge werkdruk. Dit gaat ten koste van bevlogenheid voor het vak en uw werkplezier. Bent u benieuwd hoe u weer verbinding maakt met het hart van het vak? Hoe u uw bezieling en compassie weer (terug)vindt? En wilt u beter omgaan met de hoge werkdruk zodat u weer échte verbinding met de patiënt kunt maken?
Meld u dan nu aan voor de masterclass de Dokter en Werkgeluk. In één dag nemen we u mee in de ontwikkeling van het zorgvak en de toekomst van uw rol als arts.
Wij organiseren twee edities van deze masterclass, op 20 mei 2022 en 9 september 2022.
Praktische informatie
Direct aanmelden
Extra
Programma
Ontvangst
09.30 uur
Opening door de dagvoorzitter Menno de Bree
10.00 uur
Dokter & Professie
10.15 uur
Professionaliteit in de gezondheidszorg | reflecteren op je professie
door drs. Pieter Barnhoorn, huisarts, seksuoloog, universitair docent en onderzoekerHet ontwikkelen van je eigen werkstijl is een machtige uitdaging, maar de keuzes die je maakt, je standpunten en gedrag moet je wél kunnen verantwoorden. Naar je patiënten toe, naar je collega’s en naar jezelf. Dat moet je leren. Hoe ontwikkel je je als zorgprofessional? Hoe zet je jezelf neer?
Korte break
11.00 uur
Reflectie
11.15 uur
Wat betekent betekenisvolle zorg voor jou?
door drs. Menno de Bree Filosoof en docent medische ethiek en filosofie aan het Universitair Medisch Centrum GroningenDokter & Werkdruk
11.25 uur
Werkdruk en Zingeving
door dr. Juriaan Galavazi arts, coach en auteurJe hebt als arts een waardevolle rol. Je voegt waarde toe aan het leven en de gezondheid van anderen. Dat doe je op de best mogelijke manier. Met al je passie, je kennis en je kunde. En tegelijkertijd is er de spagaat tussen tijdgebrek, tijd willen nemen en goede zorg willen verlenen. De hoge werkdruk, lange dagen, administratieve rompslomp en het geleur om je patiënt op de juiste zorgplek te krijgen, zorgen ervoor dat je regelmatig over je eigen grenzen gaat en niet de zorg kunt leveren zoals je dat het liefste zou willen. Het heeft effect op hoe je je voelt, op je relaties en op je eigen gezondheid.
En daar zit ook meteen de oplossing:
“Jij kan de meeste waarde van jou als arts toevoegen, wanneer jij honderd procent jij kan zijn. En dus heb je jezelf op de allereerste plek te zetten. Zodat je vanuit daar ook de ander op de best mogelijke manier kan begeleiden.”Dokter & Persoonlijk
12.10 uur
Werkdruk verminderen onmogelijk in het artsenvak?
door drs. Eline van Slobbe-Bijlsma anesthesioloog-intensivist, voorzitter vereniging medische staf TergooiDe combinatie van voorzitter medische staf, intensivist en een wereldwijde pandemie door Covid heeft grote impact op Eline van Slobbe gehad. Haar zoektocht naar het verminderen van werkdruk (met hulp van dokter Juriaan) bespreekt ze vandaag.
Lunchpauze
12.20 uur
Wheel of happinessTijdens de lunch zitten we met elkaar aan tafel aan gaan we in gesprek met behulp van de wheel of happiness. Verdiepende gesprekken worden hiermee voor je gefaciliteerd, waardoor u op de dag zelf niet alleen van de sprekers leert, maar ook van elkaar.
Dokter & Patient
13.15 uur
Positieve Gezondheid
door dr. Machteld Huber voormalig huisarts en grondlegger van Positieve Gezondheid en oprichter van het Institute for Positive Health (IPH)Een bredere kijk op gezondheid, die meer oplevert.
Mensen zijn niet hun aandoening. Toch focussen we daar in de zorg doorgaans wel op. Alle aandacht gaat uit naar hun klachten en gezondheidsproblemen, en hoe we die kunnen oplossen. Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt niet op ziekte. Maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt.Dokter & Cultuur
14.00 uur
Empathisch leiderschap en oog voor de menselijke maat
door prof. dr. Marcel Levi voorzitter Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), hoogleraar Geneeskunde bij Amsterdam UMCHoe creëer je een organisatiecultuur waarin talent zich kan ontplooien, innovatie vanzelf gaat en mensen het beste uit zichzelf halen?
Korte break
14.45 uur
Reflectie
15.15 uur
Hoe heeft u zich de afgelopen jaren ontwikkeld en welke ontwikkeling wilt u nog meemaken?
door drs. Menno de Bree Filosoof en docent medische ethiek en filosofie aan het Universitair Medisch Centrum GroningenDokter & Optimisme
15.30 uur
Tegen het optimisme
door drs. Menno de Bree Filosoof en docent medische ethiek en filosofie aan het Universitair Medisch Centrum GroningenVeel artsen zijn onverbeterlijke optimisten – of het nu gaat om patiëntenzorg, organisatie, onderzoek of werk-privé balans: overal stikt het van de initiatieven om ‘de zorg’ beter te maken. Niet alleen is dit heilige geloof in de mogelijkheid van verbetering naïef, het is ook gevaarlijk. De wereld gaat aan optimisten ten onder, maar voordat het zover is heeft u altijd nog de kans om zelf een vrolijke pessimist te worden. Menno legt u uit hoe dat werkt.
Afsluiting door de dagvoorzitter
16.00 uur
Netwerkborrel
16.15 uur