Image

Een nieuwe kijk op de ontwikkeling van het zorgvak en de toekomst van uw rol als arts.

Corona heeft de zorg flink opgeschud, de zorg van de afgelopen tijd moet worden ingehaald. Je wilt tijd nemen en goede zorg verlenen maar dit gaat niet altijd, wat ervoor zorgt dat je over je eigen grenzen gaat en niet de zorg kunt leveren zoals je dat het liefste zou willen.

Je wilt weer terug naar de kern van het doktersvak. Hoe maken we weer verbinding met het hart van het vak en nemen we bezieling, compassie en werkgeluk terug? Hoe geef je nog echte aandacht, terwijl je nu een enorme achterstand aan het wegwerken bent?

Daarnaast zit de zin van de zorg hem in échte aandacht voor de patiënt en het welzijn van de gehele mens, emotioneel, psychologisch, fysiek en spiritueel. Maar is er in ons huidige zorgsysteem nog wel ruimte voor échte verbinding met de patiënt?

Tijdens de masterclass Dokter en Werkgeluk nemen we u mee in de toekomst van de dokter.

Ontdek in één dag:

- De kern van het doktersvak, hoe je successen vaker viert en worstelingen deelt

- De kracht van drijfveren voor uw werkgeluk

- Wat u als arts waard bent

- Hoe compassie ten goede komt van de zorg die u levert

- Moreel beraad, minder morele stress en meer werkgeluk

Meld u snel aan voor de masterclass de Dokter en Werkgeluk. In één dag nemen we u mee in de ontwikkeling van het zorgvak en de toekomst van uw rol als arts.

Praktische informatie
 • Vrijdag 10 maart 2023
 • Hotel van der Valk Utrecht
 • va. 299,-
Direct aanmelden

Aanmelden

Extra
Bekijk de sprekers >>

Prijs & info >>

Programma

 • Ontvangst

  09.30 uur

 • Welkom door dagvoorzitter Menno de Bree

  10.00 uur

 • Kern van het doktersvak

  10.10 uur
  door Myra van den Goor

  Iedereen heeft een mening over dokters, maar wat vind jij als dokter eigenlijk zelf? Wat is voor jou en je team het belangrijkste om goed tot je recht te komen? Een presentatie over de enorme gedrevenheid van dokters en over de kracht van kameraadschap. Hoe deze drijfveren onder druk staan en wat je kunt doen om daaraan te werken, als individu, groep en organisatie. Om weer terug te gaan naar de kern van het doktersvak.

  Na deze presentatie:

  - weet je waarom het goed is om te luisteren als je calling roept

  - ga je successen vaker vieren en worstelingen delen, want sharing is caring

  - ken je de kracht van complimenten

  - weet je wat je als individu, groep of organisatie kunt doen om calling en comradeship te stimuleren.

 • Korte break

  11.00 uur

 • Omgaan met werkdruk: Uitgestelde zorg is dure zorg

  10.30 uur
  door Michelle van Tongerloo

  Medisch specialisten en huisartsen hebben het druk. Het gevolg: patiënten krijgen niet de zorg die ze nodig hebben – of kunnen überhaupt niet bij een dokter terecht.

  Mede door marktwerking in de zorg willen artsen weliswaar tijd voor hun patiënten hebben, maar moeten ze productie draaien. Huisartsen merken als geen ander de gevolgen van marktwerking en bezuinigingen in de zorg. De werkdruk is hoog, de controle en administratie doorgeschoten. Vanwege de werkdruk proberen specialisten patiënten tegen te houden. Die afgeschoven zorg komt terecht op het bord van de huisarts, die eerder al verantwoordelijk is gemaakt voor een groot gedeelte extra zorg.

 • Lunchpauze

  12.20 uur

 • Professionele identiteit: superhelden in de zorg

  13.20 uur
  door Froukje Weidema

  'Hoe openlijk kun je spreken over je successen als dokter? Op geleide van filosofische bronnen én een rits aan superheldenfilms blijkt dat u uw successen maar beter kunt verzwijgen: als u er openlijk mee pocht, dan wordt u verguisd. Tegelijk weet u ongetwijfeld dat het werk dat u verricht, van grote betekenis is. Dus waarom pocht u er niet vrolijk mee en roept u van de daken hoe geweldig het werk is dat u doet? Froukje Weidema zet u graag aan het denken over uw werk, zelfbeeld, heroïek en motivatie.

  Een lezing over:

  - Kenmerken van het edele heldendom (de onzichtbare, weldoende, bescheiden, eenzame, ongekende figuur)

  - Door kleur te bekennen, herkenbaar te zijn als arts, dan komt de relatie tussen zorgverlener en zorgontvanger tot uitdrukking. Dat kan over en weer erg waardevol zijn: het voedt en vitalieert u.

 • Compassie voor meer geluk

  14.10 uur
  door Barbara Doeleman

  Training in opmerkzaamheid en (zelf)compassie draagt in positieve zin bij aan de fysieke, mentale en relationele gezondheid. Er is een duidelijk positief verband aangetoond tussen enerzijds het vermogen tot aandachtig aanwezig zijn en (zelf)compassie en anderzijds welbevinden, veerkracht, werktevredenheid, teamcommunicatie, empathisch vermogen en de kwaliteit van de geleverde zorg. Bovendien blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat deze eigenschappen van opmerkzaamheid en compassie trainbaar zijn.

  Tijdens deze lezing krijg je inzicht in de wetenschappelijke fundamenten van aandacht- en compassiegerichte interventies in de gezondheidszorg, wordt je uitgedaagd tot zelfreflectie en je maakt kennis met oefeningen voor ontwikkeling van milde aandacht en (zelf)compassie voor meer innerlijke kalmte en geluk.

 • Korte break

  15.00 uur

 • Moreel beraad

  15.30 uur
  Moreel beraad, minder morele stress en meer werkgeluk
  door Menno de Bree

  U wilt als professional werk goed doen, dat is een bron van trots. Dat zit dus deels in kennis, deels in handelingen. Maar als expert kunt u heel knap en efficiënt totaal de verkeerde dingen doen. Het derde, geheime, ingrediënt voor innerlijke beroepstrots is dus ethiek. Het ontwikkelen van meesterschap gaat verder dan expertise. Moreel beraad is een prachtig middel om dat te oefenen.

  In deze lezing afsluitende lezing gaat Menno in op:

  - De relatie tussen ethiek en geluk en geeft, op basis van zijn moreel beraad - ervaring, tips om veelgemaakte denkfouten te voorkomen

  - Ethische kwesties niet als hoofdpijn gedoe, maar als mogelijkheid om kwaliteit van zorg te vergroten en meesterschap te ontwikkelen

  - Welke gespreksmethodieken u kunt inzetten en voor welke valkuilen u op moet passen

 • Afsluiting

  16.30 uur

 • Netwerkborrel

  16.45 uur

 • Einde

  17.30 uur

Een dag over de ontwikkeling van het zorgvak en de rol van de arts.