
Een nieuwe kijk op de ontwikkeling van het zorgvak en de toekomst van uw rol als arts.
Is het jou tijdens de hectische en overweldigende coronajaren gelukt om eigen grenzen te bewaken? En hoe doe je dat nu, op jouw werkplek waar de rust (hopelijk) weer wat is teruggekeerd. Tijdens de Masterclass De Dokter en Werkgeluk gaan we dieper in op het stellen van (persoonlijke) grenzen om de zorg te kunnen leveren die zowel jij als de patiënt nodig heeft.
Wat is ook alweer de kern van het doktersvak? Hoe maken we weer verbinding met het hart van het vak en nemen we bezieling, compassie en werkgeluk terug? Hoe geef je nog echte aandacht, terwijl je nu een enorme achterstand aan het wegwerken bent?
Daarnaast zit de zin van de zorg hem in échte aandacht voor de patiënt en het welzijn van de gehele mens, emotioneel, psychologisch, fysiek en spiritueel. Maar is er in ons huidige zorgsysteem nog wel ruimte voor échte verbinding met de patiënt?
Tijdens de masterclass Dokter en Werkgeluk nemen we u mee in de toekomst van de dokter.
Ontdek in één dag:
- De kern van het doktersvak, hoe je successen vaker viert en worstelingen deelt
- De kracht van drijfveren voor uw werkgeluk
- Wat u als arts waard bent
- Hoe compassie ten goede komt van de zorg die u levert
- Moreel beraad, minder morele stress en meer werkgeluk
- De mogelijkheden en de onmogelijkheden van werkgeluk
Meld u snel aan voor de masterclass de Dokter en Werkgeluk. In één dag nemen we u mee in de ontwikkeling van het zorgvak en de toekomst van uw rol als arts.
Programma
Ontvangst
09.00 uur
Welkom door dagvoorzitter Menno de Bree
9.30 uur
Compassie voor meer werkgeluk, meer veerkracht en versteviging van professioneel handelen
9.40 uur
door Barbara Doeleman - van Veldhoven, Oprichter en directeur van BFC Compassionate Care & Mindful MedicineTraining in opmerkzaamheid en (zelf)compassie draagt in positieve zin bij aan de fysieke, mentale en relationele gezondheid. Er is een duidelijk positief verband aangetoond tussen enerzijds het vermogen tot aandachtig aanwezig zijn en (zelf)compassie en anderzijds welbevinden, veerkracht, werktevredenheid, teamcommunicatie, empathisch vermogen en de kwaliteit van de geleverde zorg. Bovendien blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat deze eigenschappen van opmerkzaamheid en compassie trainbaar zijn.
Tijdens deze lezing krijgt u inzicht in de wetenschappelijke fundamenten van aandacht- en compassiegerichte interventies in de gezondheidszorg, wordt u uitgedaagd tot zelfreflectie en maakt u kennis met oefeningen voor ontwikkeling van milde aandacht en (zelf)compassie voor meer innerlijke kalmte en geluk.
Omgaan met werkdruk
11.00 uur
Uitgestelde zorg is dure zorg
door dr. Michelle van Tongerloo, huisarts in Rotterdam-Zuid en straatarts in o.a. de PauluskerkMedisch specialisten en huisartsen hebben het druk. Het gevolg: patiënten krijgen niet de zorg die ze nodig hebben – of kunnen überhaupt niet bij een dokter terecht.
Mede door marktwerking in de zorg willen artsen weliswaar tijd voor hun patiënten hebben, maar moeten ze productie draaien. Huisartsen merken als geen ander de gevolgen van marktwerking en bezuinigingen in de zorg. De werkdruk is hoog, de controle en administratie doorgeschoten. Vanwege de werkdruk proberen specialisten patiënten tegen te houden. Die afgeschoven zorg komt terecht op het bord van de huisarts, die eerder al verantwoordelijk is gemaakt voor een groot gedeelte extra zorg.
Een persoonlijke lezing over:
- Hoe de werkdruk door Michelle wordt ervaren
- Zorgverleners zijn in Nederland zo gewend om te verschuilen achter protocollen, we moeten meer vraaggericht werken.
- Luisteren dé essentie is van het vak.
Kern van het doktersvak
12.00 uur
Roeping en kameraadschap stimuleren voor meer geluk
door dr. Myra van den Goor, algemeen Directeur Q3 opleidingsinstituut voor medisch specialistenIedereen heeft een mening over dokters, maar wat vind u als dokter eigenlijk zelf? Wat is voor u en uw team het belangrijkste om goed tot uw recht te komen? Wat is de kern van het vak? Daar deed Myra van den Goor promotieonderzoek naar en ze deelt graag haar ervaringen en resultaten over de enorme gedrevenheid van dokters en de kracht van kameraadschap. Hoe deze drijfveren onder druk staan en wat u kunt doen om daaraan te werken, als individu, groep en organisatie. Om weer terug te gaan naar de kern van het doktersvak.
Na deze presentatie:
- Weet u waarom het goed is om calling als kompas te nemen
- Kent u de kracht van kameraadschap
- Gaat u successen vaker vieren
-Weet u wat u als individu, groep of organisatie kunt doen om roeping en kameraadschap te stimuleren.
Lunch
13.00 uur
Professionele identiteit: superhelden in de zorg
14.00 uur
Meer geluk door te spreken over uw succes
door Froukje Weidema, Ethicus, dialoog-expert en trainer'Hoe openlijk kunt u spreken over uw successen als dokter? Op geleide van filosofische bronnen én een rits aan superheldenfilms blijkt dat u uw successen maar beter kunt verzwijgen: als u er openlijk mee pocht, dan wordt u verguisd. Tegelijk weet u ongetwijfeld dat het werk dat u verricht, van grote betekenis is. Dus waarom pocht u er niet vrolijk mee en roept u van de daken hoe geweldig het werk is dat u doet? Froukje Weidema zet u graag aan het denken over uw werk, zelfbeeld, heroïek en motivatie.
Een lezing over:
- Kenmerken van het edele heldendom (de onzichtbare, weldoende, bescheiden, eenzame, ongekende figuur)
- Door kleur te bekennen, herkenbaar te zijn als arts, dan komt de relatie tussen zorgverlener en zorgontvanger tot uitdrukking. Dat kan over en weer erg waardevol zijn: het voedt en vitalieert u.
Pauze
15.00 uur
Onmogelijkheid van werkgeluk
15.15 uur
door Menno de Bree , filosoof en docent medische ethiek en filosofie aan het Universitair Medisch Centrum GroningenOm gelukkig te worden op het werk staat je als moderne zorgverlener een hele geluksindustrie tot je beschikking, die belooft je te helpen bij het realiseren van die gewilde doel. Je moet leiderschap tonen, optimistisch zijn, doen wat je echt wilt - en als je dat allemaal voor elkaar krijgt, ligt het paradijs binnen handbereik. Niet dus.
Menno de Bree legt uit waarom die tips niet werken, en biedt als troost een vrolijk-pessimistisch alternatief.
Afsluiting
16.45 uur
Netwerkborrel
17.00 uur
Einde
17.45 uur