Image
Een dag over de ontwikkeling van het zorgvak en de rol van de arts.

Tijdens de masterclass de Dokter en werkgeluk nemen we u in één dag mee in de ontwikkeling van het zorgvak en de toekomst van uw rol als arts. Laat u inspireren door topsprekers als prof. dr. Marcel Levi en dr. Machteld Huber en ontdek waar de zorg nu werkelijk om draait. Mis deze unieke kans niet en maak werk van uw werkgeluk.

Deze unieke dag wilt u toch niet missen?

Direct aanmelden
Voor wie?

Deze masterclass is geschikt voor (huis)artsen en medisch specialisten (in opleiding) in de zorg die in hun dagelijkse praktijk met patiënten te maken hebben.

Praktische informatie
 • 21 januari 2022
 • Buitenplaats Amerongen
 • va. 299,-

Programma

 • Ontvangst

  09.30 uur

 • Opening door de dagvoorzitter Menno de Bree

  10.00 uur

 • Dokter & Professie

  10.15 uur
  Professionaliteit in de gezondheidszorg | reflecteren op je professie
  door drs. Pieter Barnhoorn, huisarts, docent opleiding Geneeskunde, seksuoloog

  Het ontwikkelen van je eigen werkstijl is een machtige uitdaging, maar de keuzes die je maakt, je standpunten en gedrag moet je wél kunnen verantwoorden. Naar je patiënten toe, naar je collega’s en naar jezelf. Dat moet je leren. Hoe ontwikkel je je als zorgprofessional? Hoe zet je jezelf neer?

 • Korte break

  11.00 uur

 • Dokter & Werkdruk

  11.25 uur
  Werkdruk en Zingeving
  door dr. Juriaan Galavazi arts, coach en auteur

  Je hebt als arts een waardevolle rol. Je voegt waarde toe aan het leven en de gezondheid van anderen. Dat doe je op de best mogelijke manier. Met al je passie, je kennis en je kunde. En tegelijkertijd is er de spagaat tussen tijdgebrek, tijd willen nemen en goede zorg willen verlenen. De hoge werkdruk, lange dagen, administratieve rompslomp en het geleur om je patiënt op de juiste zorgplek te krijgen, zorgen ervoor dat je regelmatig over je eigen grenzen gaat en niet de zorg kunt leveren zoals je dat het liefste zou willen. Het heeft effect op hoe je je voelt, op je relaties en op je eigen gezondheid.

  En daar zit ook meteen de oplossing:
  “Jij kan de meeste waarde van jou als arts toevoegen, wanneer jij honderd procent jij kan zijn. En dus heb je jezelf op de allereerste plek te zetten. Zodat je vanuit daar ook de ander op de best mogelijke manier kan begeleiden.”

 • Dokter & Persoonlijk

  12.10 uur
  Werkdruk verminderen onmogelijk in het artsenvak?
  door Eline van Slobbe-Bijlsma anesthesioloog-intensivist, voorzitter vereniging medische staf Tergooi

  De combinatie van voorzitter medische staf, intensivist en een wereldwijde pandemie door Covid heeft grote impact op Eline van Slobbe gehad. Haar zoektocht naar het verminderen van werkdruk (met hulp van dokter Juriaan) bespreekt ze vandaag.

 • Lunchpauze

  12.20 uur
  Wheel of happiness

  Tijdens de lunch zitten we met elkaar aan tafel aan gaan we in gesprek met behulp van de wheel of happiness. Verdiepende gesprekken worden hiermee voor je gefaciliteerd, waardoor u op de dag zelf niet alleen van de sprekers leert, maar ook van elkaar.

 • Dokter & Patient

  13.15 uur
  Positieve gezondheid
  door dr. Machteld Huber voormalig huisarts en grondlegger van Positieve Gezondheid en oprichter van het Institute for Positive Health (IPH)

  Een bredere kijk op gezondheid, die meer oplevert.
  Mensen zijn niet hun aandoening. Toch focussen we daar in de zorg doorgaans wel op. Alle aandacht gaat uit naar hun klachten en gezondheidsproblemen, en hoe we die kunnen oplossen. Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt niet op ziekte. Maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt.

 • Dokter & Cultuur

  14.00 uur
  Empathisch leiderschap en oog voor de menselijke maat
  door prof. dr. Marcel Levi voorzitter Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), hoogleraar Geneeskunde bij Amsterdam UMC

  Hoe creëer je een organisatiecultuur waarin talent zich kan ontplooien, innovatie vanzelf gaat en mensen het beste uit zichzelf halen?

 • Korte break

  14.45 uur

 • Reflectie

  15.15 uur
  Hoe heeft u zich de afgelopen jaren ontwikkeld en welke ontwikkeling wilt u nog meemaken?
  door drs. Menno de Bree Filosoof en docent medische ethiek en filosofie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen

 • Dokter & Optimisme

  15.30 uur
  Tegen het optimisme
  door drs. Menno de Bree Filosoof en docent medische ethiek en filosofie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen

  Veel artsen zijn onverbeterlijke optimisten – of het nu gaat om patiëntenzorg, organisatie, onderzoek of werk-privé balans: overal stikt het van de initiatieven om ‘de zorg’ beter te maken. Niet alleen is dit heilige geloof in de mogelijkheid van verbetering naïef, het is ook gevaarlijk. De wereld gaat aan optimisten ten onder, maar voordat het zover is heeft u altijd nog de kans om zelf een vrolijke pessimist te worden. Menno legt u uit hoe dat werkt.

 • Afsluiting door de dagvoorzitter

  16.00 uur

 • Netwerkborrel

  16.15 uur

Een congres is voor iedereen die vindt dat het anders moet, denkt dat het anders kan, maar niet precies weet hoe of waar te beginnen.

Direct aanmelden